vmbo (basis/kader/gemengde/theoretische leerweg), havo, vwo (atheneum/gymnasium), praktijkonderwijs, internationale schakelklas
De Purmerendse ScholenGroep is een ‘brede’ scholengroep in de regio Waterland. Alle soorten onderwijs worden aangeboden: gymnasium, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), hoger algemeen vormend onderwijs (havo), alle leerwegen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en praktijkonderwijs.

Kies een PSG-school

03-03-2016
Op vrijdag 11 maart vindt de negende editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats in onze vmbo-aula op het Scholeneiland aan de Bergmolen. De PSG is gastheer voor ruim 300 vmbo-leerlingen uit het hele land die samenkomen om het debat aan te gaan over actuele onderwerpen zoals dubbele nationaliteit, economische vluchtelingen en alcoholreclame.

Landelijk debatkampioen
PSG-poster-debattoernooi-500Op vrijdag verzamelen de vmbo-debaters zich in Purmerend om in actie te komen voor de titel ‘landelijke debatkampioen’. Na maandenlang oefenen in de klas laten de leerlingen tijdens het VMBO Debattoernooi zien en horen wat ze kunnen. In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De leerlingen hebben zich verdiept in de onderstaande onderwerpen en zowel voor- als tegenargumenten voorbereid:

  • Mannelijke leraren moeten een bonus krijgen voor het werken op een basisschool
  • Als je vlucht voor armoede moet je ook in Nederland kunnen blijven
  • Iedereen in Nederland moet een dubbele (of meervoudige) nationaliteit kunnen hebben
  • Reclame voor alcoholhoudende dranken moet worden verboden

De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

Programma
Op de toernooidag gaan in totaal 42 debatteams de verbale strijd met elkaar aan: 21 debatten per ronde. Uiteindelijk zullen de twee beste debatteams tijdens het finaleprogramma op het podium voor een groot publiek om de titel strijden. De debatten worden beoordeeld door zestig vrijwillige juryleden met diverse professionele achtergronden, getraind door het Nederlands Debat Instituut.

De opening is om 13.00 uur op in de vmbo-aula op het Scholeneiland, Bergmolen 2 te Purmerend. Het finaledebat vindt plaats van 16.25 – 17.00 uur.

Routekaart en parkeerwijzer
ROUTEKAART-VMBO-DEBAT-500

Pdf-bestand van routekaart downloaden

Meer nieuws
banner-nieuws copy